El passeig ens ofereix en primer lloc els beneficis de fer exercici, activar el ritme cardíac, mobilitzar les toxines per eliminar-les i oxigenar el nostre cos en un entorn privilegiat com és la Serra D’Enguera que es troba 700 metres sobre el nivell del mar, a una meseta abundant per la seua naturalesa diversa i multitud de rutes.
Moure la nostra energia, estar rodejat de bellesa i companyia ens ajuda a connectar amb una experiència molt agradable. Gran part de la caiguda d’energia o inclús la falta d’ànim que puguem sentir durant el dejuni ve per les idees associades que tenim a que no podem estar sense menjar i com la nostra psicologia personal es relaciona amb la sensació de vulnerabilitat del dejuni. És a dir, depèn en bona mesura de com m’explique a mi mateix la història i considerem que els passejos ens ajuden a contar-la d’una manera més positiva. A través del passeig, volem trobar el nostre propi ritme amb la trobada amb la natura i amb les altres persones, el passeig ens dóna suport per descobrir una sensació de benestar en el procés. Passejarem tots els dies i alguns dies completarem el passeig amb uns exercicis d’atenció.
Els voltants de les cases de Benalí, ens ofereixen nombres sendes i ens regalen la possibilitat de reconeixen innumerables espècies de plantes silvestres, moltes d’elles medicinals. Podrem identificar: dent de lleó, romaní, llantén, ortiga, ruca, timó, Melisa, entre moltes altres.
Despertar els nostres sentits, apreciar allò que es veu llunyà i desenvolupar una experiència íntima de pertinença amb allò que ens envolta ens connecta amb la bellesa. Podem vore-la en els detalls, els olors, les fonts, la flora, els diferents tipus de pedres, els grans arbres y la terra. El vent ens acaricia durant el passeig i si estic un poquet atenta podré recordar la meua capacitat de notar-me en relació a la natura.
Des del rol de la facilitació observem el grup i oferim activitats en sintonia amb les necessitats del grup. Oferim els tallers de 18 al 19:15h els dimarts i dimecres. Generalment acabem de decidir la temàtica del taller en tindre al grup davant i fer un xicotet checking de les persones.
Solem proposar activitats relacionades amb la comprensió i autoconeixement de la gestió emocional i relacional, alguna exposició del procés psicològic que es desplega durant el dejuni o una cosa lúdica.
Anem a proposar una part d’activitats més manuals i col·laboratives i artístiques. La part creativa ens connecta amb dimensions del nostre ser menys conegudes i molt valuoses, en altres ocasions podem fer una sessió de ball, de massatges, de pintura, crear manualitats a la natura, conèixer i apreciar més les nostres emocions.
Mostrar La Brúixola Emocional, presentar la Comunicació No Violenta o, mostrar com es permet els processos de la personalitat Passiu-Agressiu i Crònic-Funcional, fer una cosa lúdica o compartir sobre el nostre estat i els dies de convivència. Manegem molts marcs que poden ajudar al procés del grup. Gràcies a la meua formació com a facilitador de processos grupals i al rol que ocupe en el meu centre de formació (www.procesosgrupales.org) Dispose de nombrosos marcs i eines que vaig oferint a les persones perquè puguen conéixer més el seu propi procés.
Ens dediquem a mirar els grups i donar-nos suport en els seus processos, així que açò és allò que farem: mirar-los i proposar.
Disposem d’un bell espai per a les meditacions (guiades i no guiades) que tenen lloc als matins. En la nit en el seu lloc fem una relaxació guiada i amb acompanyament de tambor terapèutic. A més, aquest espai es completa amb els exercicis d’escolta per parelles i en grup. Es tracta d’una altra forma de meditació i treball de la qualitat d’atenció. Ací, en acabar, fem les comunicacions diàries. Aquest és un dels espais de grup al qual demanem el previ compromís si un desitja participar en el retir.
En algunes ocasions, en el seu lloc, fem una relaxació profunda usant bols i tambors per a donar suport al descans i el somni en la nit. També, a mesura que avança el procés, les combinem amb meditacions dinàmiques, actives i en la naturalesa. Les meditacions pretenen cuidar el procés d’inici d’algunes de les persones que puguen vindre i tinguen menys experiència i oscil·len entre 20 i 30 min.
Comencem el dia i l’acabem amb la meditació. Ens ajuda a notar-nos i ser una mica més conscients, fins i tot apreciar el nostre procés. És molt important apreciar-nos i l’enfocament de les nostres meditacions guiades és desenvolupar una relació apreciativa i d’acompanyament amb nosaltres mateixes. La psicologia tenen un gran poder i volem posar-lo al servei de voler-nos: així és com caminem cap al descans psicològic i generatiu.
En paraules de Pablo d´Ors, el que canvia el món és la paraula i el que ens canvia a nosaltres és el silenci. El silenci dona suport al procés d’autoobservació, li ofereix a la ment tindre l’espai de consciència de si mateixa i obri la possibilitat del descans. El silenci és un tipus de dejuni al qual volem dedicar-li almenys dos espais al dia. La norma en la societat és la velocitat, el silenci ens ajudarà a anar més a poc a poc.
La feblesa del dejuni, sobretot en el procés hídric, desperta dues figures molt importants de la psicologia. L’avidesa i sobre identificació amb l’aliment està associada amb la primera infància. En aquest sentit es desperta la demanda i l’emocionalitat, la qual cosa em dona l’oportunitat de conéixer-me més i ser més compassiu. Aquest treball no sols el fem a través de l’adonar-nos de la meditació. D’altra banda , despertar la psicologia infantil ens ofereix connectar amb el més viu de nosaltres. La alegria que esperimentem en completar un procés de dejuni té a veure amb la bona faena d’entrar en contacte amb la fresca i genuïna infantesa. D’altra banda despertem la psicologia sàvia del l’ancià. La feblesa, la lentitud, el descans faciliten el procés de soltar tot allò que sobra, quedant-nos amb l’important, a qui estimem, què té sentit i què vull. L´ancià és compassiu i savi.
El treball de la meditació, l’escolta i el corporal estan especialment pensats per a posar en *relacion el lideratge compassiu i savi de l’ancià amb la vida revitalitzada i viva de la infantesa.
Hi ha una part del dejuni que ens convida a mimetitzar-nos amb el ritme de la naturalesa, per això, després de la meditació del final del dia, quan l’energia en el seu cicle natural dia/nit tendeix a caure, oferirem la lliure opció i l’espai per a dejunar de la paraula després de l’última activitat fins al matí següent per a les persones que vulguen donar suport al seu procés d’aquesta manera. De la mateixa manera que farem costat a les persones que aprecien fer-ho de manera diferent també amb el seu lloc.
Tots els dies els/les ayunantes tenen la possibilitat de participar en un espai específic de moviment corporal facilitat per Sofía Sancho que pren recursos del ioga suau dinàmic, tècniques de respiració fluida i meditació, ritmes de tambor terapèutic i altres instruments, amb l’objectiu d’aportar a cada procés de dejuni una integració física del que emergeix en el pla mental, emocional i/o espiritual. És un espai adaptat a totes les edats i possibilitats físiques del grup, així com creat específicament per a un cos en estat de dejuni.
El cos és un mapa de la nostra història vital, ell guarda tota la informació de les experiències que hem viscut des que vam nàixer, acumulant tensions, bloquejos i nusos que ens impedeixen viure la vida des d’un cos obert, receptiu i sintiente. Posem consciència en l’alquímia que ens manté amb vida cada instant en cada part del nostre cos, des del reconeixement, l’honra i l’agraïment alliberant-lo i mobilitzant-lo a través de la presència i el moviment. Aprenem a habitar el nostre cos tal com és, a viure en connexió amb el seu flux incessant de comunicació, de sensacions sentides i emocions per a viure amb més consciència sobre nosaltres mateixos, per tant, més lliures i autèntics.
Un cos en moviment sense presència és caos.
La presència en un cos en moviment és un instrument de vida.
Laia Escrig és nutricionista, consultora de nutrició, tallerista i chef. Com a consultora de nutrició treballa des d’un prisma holístic i energètic, acompanyant i orientant a les persones a una alimentació i estil de vida saludable. També assessora a persones amb diferents patologies en el seu camí cap a la salut. Fa classes i workshops d’alimentació energètica i vegana (basades en la macrobiòtica) individuals i grupals, presencial i en línia. Com chef té una llarga experiència dissenyant i concinando menús per a retirs, formacions i esdeveniments. També col·labora com a traductora en les formacions de l’Institut Macrobiòtic d’Espanya.
Des de la perspectiva de www.ayunarte.com considerem l’alimentació, així com el procés de consciència que suposa parar esment en com m’alimente, un aspecte fonamental per a la salut física, emocional i fins i tot espiritual. Per això la recomanem.
Les temàticas de la xarrada d’alimentació és:
En dies alterns s’acosten les/us terapeútas per a oferir-vos les seues tècniques. El massatge, a part de relaxar-te i facilitar la desintoxicación, l’oferim com a tècnica interventiva per a accelerar el teu procés de connexió i contacte amb el cos. T’asseurà fenomenal com a primer pas del cap al cosl. La Teràpia energètica activa la capacitat reguladora del sistema nervioso i t’ofereix un contacte amb tu més sutíl que afavoreix el procés d’intimitat pròpia que potencia el dejuni. Tot pensat per a juntament amb el nostre fer i no fer d’aquests dies donar suport a l’obertura i regulació del teu organisme.
Pren-te el teu espai. Quan estem en grup, algunes vegades resulta una mica més difícil fer una cosa diferent al que fa la majoria. Fer-ho requereix estar centrada en mi.
És un fenomen que segurament totes coneixem. Les persones que organitzem el retir us demanem la vostra assistència en dos moments, al (el dia i al finalitzar-lo sempre que tingueu un mínim de disposició. La finalitat és crear la xarxa de suport i cohesió que en una part sosté el procés. També és una manera de saber com estem, tenir espais formals on comunicar a tot el grup.
La resta del temps proposarem algunes activitats que pot ser et vinga de gust o pot ser no. És la teva decisió.
Presa l’espai que necessites, la decisió que prenguis sempre implicarà una certa renúncia. Com la vida mateixa.
Si continues utilitzant aquest lloc acceptes l'ús de cookies. más información
Los ajustes de cookies de esta web están configurados para "permitir cookies" y así ofrecerte la mejor experiencia de navegación posible. Si sigues utilizando esta web sin cambiar tus ajustes de cookies o haces clic en "Aceptar" estarás dando tu consentimiento a esto.
Notifications